Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Για την συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Βύρωνα


Την Πέμπτη 11/4 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Βύρωνα πραγματοποιήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή για τον καθορισμό του τρόπου χρήσης των  χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο, την περιφέρεια και το δήμο.
Στην διαπαραταξιακή επιτροπή η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ, διατύπωσε τη διαφωνία της  για τον εκλογικό νόμο και διαδικασία, αρνούμενη να υπογράψει το πρακτικό. Διαφωνία που διατύπωσαν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Αριστερή Παρέμβαση».
Η εκλογική διαδικασία διέπεται από αντιδημοκρατικό νόμο και διατάξεις που  αντί να διευκολύνουν την συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές και τη δυνατότητα εκπροσώπησης όλων των απόψεων , βάζει εμπόδια. Το ελάχιστο όριο των 41 υποψηφίων για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου για όλες τις παρατάξεις, το παράβολο των 50 € και η πληρωμή των ψηφοδελτίων με την ανυπαρξία ατέλειας χάρτου που είναι και τα 2/3 του κόστους του ψηφοδελτίου, είναι από τα σημαντικότερα εμπόδια.  Βάζει τα εμπόδια στους πιο φτωχούς και αδύναμους που πλήττονται από τις κυρίαρχες πολιτικές, δεν τις αποδέχονται, τις αντιπαλεύουν και με το νόμο επιχειρείται ο αποκλεισμός τους από όργανα που έχουν αποφασιστικό ρόλο όπως το δημοτικό συμβούλιο και θα μπορούσαν να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων. Η πληρωμή των παραβόλων και των ψηφοδελτίων που είναι και το ελάχιστο κόστος, είναι δυσβάστακτο για άνεργους, επισφαλώς εργαζόμενους, συνταξιούχους, οικογενειάρχες με χαμηλά εισοδήματα και φοιτητές.

Η προεκλογική περίοδος η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, δεν έχει την ίδια αφετηρία για όλους. Παρατάξεις όπως η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΉ ΕΝΩΤΙΚΉ ΚΊΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ, που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα για ενοικίαση εκλογικών κέντρων και πληρωμή λαμπερού εκλογικού υλικού που έχει γεμίσει την πόλη μας, αδυνατούν να προβάλλουν τις θέσεις τους και να ενημερώσουν τους πολίτες του Βύρωνα. Η προώθηση των υποψηφιοτήτων και η προβολή των θέσεων των παρατάξεων που στηρίζεται στα χρήματα που θα δαπανηθούν, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, γιατί αποπροσανατολίζει από την ουσία των εκλογών και διευκολύνει την αναπαραγωγή των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών.

Η ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ, ως ελάχιστες προϋποθέσεις για την  ισότιμη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, την δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολίτες και την προστασία της πόλης μας από την ανεξέλεγκτη ρύπανση, πρότεινε:
1) Να παραχωρηθούν από τη δημοτική αρχή, 50 ξύλινα πλαίσια για αφισοκόλληση, σε κάθε παράταξη που θα συμμετέχει στις εκλογές
2) Την πληρωμή από τον δήμο του τέλους χάρτου για τα ψηφοδέλτια των δημ. παρατάξεων
3) Να φιλοξενούνται οι απόψεις όλων των παρατάξεων σε ειδικό ένθετο στην ιστοσελίδα του δήμου, και να μην είναι άλλο ένα εργαλείο προεκλογικής καμπάνιας για την απερχόμενη δημοτική αρχή.
Επίσης η ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ, συμφώνησε: 1) με την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για ισότιμη κατανομή των ταμπλό του δήμου στα 54 σημεία της πόλης μας και 2) με την πρόταση της «Αριστερής Παρέμβασης» για ανοικτή δημόσια συζήτηση στην πλατεία Ταπητουργείου μεταξύ όλων των παρατάξεων που θα συμμετέχουν στις εκλογές.

Η ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ θα καταθέσει τις παραπάνω προτάσεις για ψήφιση,  στο δημ. συμβούλιο της Πέμπτης 18/4.
Η παραχώρηση των πλαισίων στις στάσεις της δημοτικής συγκοινωνίας στις δημοτικές παρατάξεις και των στάσεων του ΟΑΣΑ στις περιφερειακές παρατάξεις και στα κόμματα που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, έγινε δεκτό από τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων.

Τέλος η ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ, δήλωσε ότι θα κινηθεί την προεκλογική περίοδο με σεβασμό στους πολίτες και στην πόλη μας και  τόνισε ότι όλη η συζήτηση που γίνεται είναι υποκριτική αφού οι προϋποθέσεις που βάζει ο νόμος ήδη έχουν καταστρατηγηθεί, η εικόνα της πόλης έχει ήδη παραμορφωθεί από το προεκλογικό υλικό των παρατάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου