Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

Τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής και στις τρεις κάλπες ανέδειξαν μια ισχυρή, συντηρητική στροφή στον Βύρωνα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ενώ ο λαός μας το 2015 έστειλε, μετά από μεγαλειώδεις αγώνες, τα κόμματα - βασικούς πυλώνες του αστικού συστήματος - που τον κατέστρεψαν με την πολιτική τους στα τάρταρα και ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση ελπίζοντας ότι θα κάνει πράξη μια αντιμνημονιακή φιλολαϊκή πολιτική, τέσσερα χρόνια μετά είδε οι ελπίδες του να διαψεύδονται, τη ζωή του να χειροτερεύει, το κεφάλαιο να επανακάμπτει. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τσάκισε το αγωνιστικό λαϊκό φρόνημα της αντιμνημονιακής περιόδου αλλά με την πολιτική που εφάρμοσε κατασυκοφάντησε στα μάτια του λαού την έννοια της αριστεράς και κατάφερε να καθηλώσει το κίνημα. Εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους συμμάχους του κεφαλαίου, των τραπεζών, της αντεργατικής, αντιλαϊκής Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δ.Ν.Τ.. Είναι αυτός που εφάρμοσε αντεργατικούς νόμους, ξεπούλησε τον δημόσιο πλούτο της χώρας, υποτάχτηκε και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Με την πολιτική του, δυστυχώς τροφοδοτεί τον ερχομό του Μητσοτάκη και μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε βάρος του λαού και της χώρας.

Με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική ταυτίστηκε, αυτήν υπηρέτησε και επέβαλε στην πόλη μας και η απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Κατωπόδη. Προχώρησε σε κατασχέσεις λογαριασμών φτωχών πολιτών, ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις στον δήμο, δεν δημιούργησε προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή στην πόλη. Είναι αυτή η δημοτική αρχή που με την πολιτική της έστρωσε τον δρόμο για την άνοδο των δυο παρατάξεων της παραδοσιακής δεξιάς Γώγου και Μπαντή. Δυστυχώς η σημερινή - πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ – αριστερά με τη στάση, την πρακτική και τη ρητορική της δεν φαίνεται να κερδίζει, αντίθετα χάνει. Δεν μπορεί να εμπνεύσει ευρύτερες μάζες του λαού και της νεολαίας. Χρειάζεται αυτή την αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της, να την υπερβούμε από τα κάτω και αριστερά. Ο εκλογικός νόμος, ενώ κατανέμει τις έδρες του δημοτικού συμβουλίου με αναλογικό τρόπο την πρώτη Κυριακή, επιβάλλει στους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη με το εκβιαστικό δίλημμα να επιλέξουν δήμαρχο τη δεύτερη Κυριακή. Πρόκειται για ένα αντιδημοκρατικό δίλημμα το οποίο θα πρέπει να καταργηθεί. Ο λαός της πόλης μας που έκανε με την ψήφο του την επιλογή του την πρώτη Κυριακή δεν θα πρέπει να εγκλωβιστεί στα διλήμματα που του βάζουν και να επιλέξει δήμαρχο που ο ίδιος έχει απορρίψει.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, στο δεύτερο γύρο των εκλογών σας καλούμε να μην μπούμε σε διλήμματα. Να μην επιλέξουμε κανέναν. Και οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, μαζί στήριξαν τα μνημόνια, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη λογική που θέλει τον Δήμο επιχείρηση, το αντιλαϊκό σχέδιο Κλεισθένη. Θα εφαρμόσουν τις αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές στην πόλη, παρά τις όποιες διαφορές τους. Η ανεξάρτητη συλλογική δράση των πολιτών μπορεί να συμβάλλει για να πάνε τα πράγματα αλλιώς στην πόλη μας, προς όφελος των πολλών και αδυνάτων. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τη δράση μας, μαζί με τους πολίτες, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας στην πόλη και την κοινωνία μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Θα επιμείνουμε και μετά τις εκλογές να συμπορευθούμε μαζί με τις ζωντανές αγωνιστικές δυνάμεις, με ξεκάθαρη θέση απέναντι στο νεοφιλελεύθερο αστικό κατεστημένο κυβέρνησης και δήμου, με αντίθεση στο ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο που καταργεί την αυτοδιοίκηση, την μετατρέπει σε μακρύ χέρι των αντεργατικών κυβερνητικών επιλόγων, τον δήμο σε επιχείρηση και τους δημότες σε πελάτες Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες που μας στήριξαν με την ψήφο τους, μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Θα επιδιώξουμε να βαδίσουμε μαζί στον κοινό συλλογικό αγώνα και να φάνουμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019


·                 Μπολιάζουν τις νεραντζιές για να δίνουν… λεμόνια, που είναι αμφίβολο εάν είναι κατάλληλα για χρήση.

·                 9000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για να μπολιαστούν 200 νεραντζιές, τα οποία θα τα πληρώσουν οι πολίτες

 

Τις  ημέρες της προεκλογικής περιόδου επέλεξε η απερχόμενη δημοτική αρχή, να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία να προχωρήσει στο μπόλιασμα πιλοτικά   200 νεραντζιών σε διάφορες γειτονιές  της πόλης για να… δίνουν λεμόνια.

 

Και πιο είναι το πρόβλημα θα πει κάποιος, κακό είναι; Και αυτό σας πειράζει και βρήκατε να αντιπολιτευτείτε τη δημοτική αρχή.  Δεν ντρέπεστε;

 

Δεν γνωρίζουμε εάν επέλεξε η δημοτική αρχή προεκλογικά να παρουσιάσει αυτό το έργο, ή αν είναι αποτέλεσμα της ολιγωρίας που χαρακτηρίζει την πολιτική της πέντε χρόνια τώρα που διοικεί το δήμο,  σε όλες τις παρεμβάσεις της.

 

Σε όλες τις γειτονιές της πόλης, στα πεζοδρόμια υπάρχουν νεραντζιές που ο ίδιος ο Δήμος φύτευσε  εδώ και δεκαετίες.  Το ίδιο συναντά κάνεις σχεδόν σε όλους τους δήμους. Και προφανώς δεν επιλέχτηκαν και τοποθετηθήκαν τυχαία.  

 

Οι νεραντζιές δεν πρέπει να γίνονται λεμονιές!

Το πλούσιο φύλλωμά της νεραντζιάς απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι το πιο ανθεκτικό σε ασθένειες εσπεριδοειδές δέντρο. Αντέχει σε δυσμενείς συνθήκες, στην έλλειψη νερού και δεν χρειάζεται λίπασμα. Έχει μαλακά αγκάθια, ενώ η κόμη της είναι σχετικά μορφοποιημένη και δεν παρουσιάζει την άναρχη ανάπτυξη των άλλων εσπεριδοειδών και ειδικά της λεμονιάς.

 

Είναι γνωστό ότι το προσωπικό του Δήμου στην υπηρεσία πρασίνου έχει μειωθεί σημαντικά και δεν επαρκεί για να συντηρήσει τους χώρους  πρασίνου, να διατηρεί καθαρές τις παιδικές χαρές, να κλαδεύει στο χρόνο που πρέπει τις νεραντζιές . Ίσως στη μείωση του προσωπικού που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας να βρίσκεται ο πραγματικός λόγος της απόφασης της διοίκησης, όσο και αν δεν το έχει παραδεχθεί. Αλήθεια η υπηρεσία πρασίνου εισηγήθηκε το μπόλιασμα των νεραντζιών σε λεμονιές;- ή είναι μια μονομερή απόφαση της δημοτικής αρχής. 

 

Πιθανά αυτή η παρέμβαση της δημοτικής αρχής να θεωρηθεί  θετική από ορισμένους συμπολίτες μας, που πολλές φορές καταλήγουν να σκουπίζουν τα αμάζευτα νεράτζια από τα πεζοδρόμιά τους, όταν έρχεται η εποχή ωρίμανσής τους.

 

Ωστόσο,  αυτή η παρέμβαση της δημοτικής αρχής βρίσκει και πολλές αντίθετες φωνές, όχι από αντιπολιτευτική διάθεση αλλά από πραγματικό ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη παρέμβαση. Όχι μόνο γιατί ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία με ένα κόστος 45 ευρώ για το μπόλιασμα κάθε νεραντζιάς αλλά για το αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η ενέργεια:

- Σχετικά με το κόστος να επισημάνουμε πως σε όλη την πόλη υπάρχουν πάνω από 6000 νεραντζιές , αν  υπολογίσουμε πόσο θα κοστίσει τελικά αυτή η διαδικασία (όταν για 200 δέντρα πληρώνουμε συνολικά 9000ευρώ) και αντίστοιχα τον κίνδυνο που υπάρχει πολλές από αυτές να μην «πιάσουν» για λεμονιά.

 

- Σχετικά με την επιλογή αυτή καθ’ αυτή, τα λεμόνια δεν είναι βέβαιο είναι θα είναι κατάλληλα προς χρήση. Θα χρειαστεί έλεγχος από το Δημόκριτο ή άλλο επιστημονικό φορέα, τα χρόνια που χρειάζονται για να αναπτυχτούν  σε δένδρα αντίστοιχα των σημερινών νεραντζιών, για να καταληχθεί αν θα υπάρχει και ποιο θα είναι το όφελος της επιλογής της δημοτικής αρχής. Για να γίνει πιο κατανοητό το ρίσκο που λαμβάνεται για ένα τέτοιο πείραμα χωρίς επαρκή μελέτη επισημαίνουμε πως έχουν διατυπωθεί απόψεις, όπου θεωρούν πως τα λεμόνια λόγω απορρόφησης ρύπων δεν είναι κατάλληλα για βρώση σε αστικό περιβάλλον. Το θέμα έχει απασχολήσει τους ειδικούς και την επικαιρότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα εδώ και χρόνια (ενδεικτικό παλαιότερο άρθρο στον αθηναϊκό τύπο μπορείτε να δείτε εδώ).

 

Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε πως αυτή τη στιγμή πρόκειται για μια λαθεμένη επιλογή η οποία χρειάζεται να επανεξεταστεί.

 

 Ας δούμε τη λένε ορισμένοι ειδικοί και ας βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.

 

Η λεμονιά, είναι ένα δέντρο γενικά ευαίσθητο σε εχθρούς και ασθένειες, ιδιαίτερα στην μελίγκρα, τη μεσογειακή μύγα, το φυλλοκνίστη, τον αλευρώδη, στις ψώρες (κοκοειδή) και την κορυφοξήρα. Σε περίπτωση προβλήματος πρέπει να επεμβαίνουμε αμέσως με κάποιο βιολογικό ή χημικό μέσο για να προστατεύουμε τα δέντρα και τα λεμόνια από περεταίρω προβλήματα.

Η λεμονιά όπως κι όλα τα εσπεριδοειδή επίσης έχει ανάγκη συχνού ποτίσματος, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου και πρέπει να ποτίζεται τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως πολύ καλά. Ποτίζεται λίγο μόνο την περίοδο της ανθοφορίας και τους χειμωνιάτικους μήνες που βρέχει. Όταν η λεμονιά είναι φυτεμένη σε γλάστρα θέλει σταθερό πότισμα σχεδόν όλο το χρόνο για σωστή ανάπτυξη. Ας θυμόμαστε ωστόσο πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ν' αφήνουμε το έδαφος να στεγνώνει προτού προχωρήσουμε στο επόμενο πότισμα.

Υπερβολές θα πει κάποιος.
Ας διαβάσουμε τα όσα  αναφέρει  η Διεύθυνση Πάρκων και Κηποτεχνίας του Δήμου Κορυδαλλού, σε ανακοίνωσή της:
«Ο εμβολιασμός λεμονιάς πάνω σε νεραντζιά αντενδείκνυται, διότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, με αποτέλεσμα το δέντρο να ξεραίνεται. Αυτό όπως εξηγεί  «σημαίνει ότι σε περίπτωση μαζικών εμβολιασμών, η πόλη μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς πράσινο. Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια ο δήμος μας προχώρησε σε πιλοτικό εμβολιασμό νεραντζιών σε πάρκο, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. […] Η νεραντζιά ενδείκνυται για δεντροστοιχίες πόλης. Ζει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή. Το πλούσιο φύλλωμά της απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι το πιο ανθεκτικό σε ασθένειες εσπεριδοειδές δέντρο. Αντέχει σε δυσμενείς συνθήκες, στην έλλειψη νερού και δεν χρειάζεται λίπασμα. Έχει μαλακά αγκάθια, ενώ η κόμη της είναι σχετικά μορφοποιημένη και δεν παρουσιάζει την άναρχη ανάπτυξη των άλλων εσπεριδοειδών και ειδικά της λεμονιάς. Η λεμονιά δεν είναι κατάλληλη για τα πεζοδρόμια της πόλης μας, που συνήθως έχουν περιορισμένο πλάτος. Δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή σε περίπτωση πάγου ξεραίνεται. Έχει σκληρά και επικίνδυνα αγκάθια, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για τους πεζούς. Απαιτεί συγκεκριμένες λιπάνσεις και αρκετό νερό για να αποδώσει».
Με την άποψη αυτή συντάχτηκε και η διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων.

Η νέα δημοτική αρχή χρειάζεται να μελετήσει ποιο ουσιαστικά και υπεύθυνα για το αν θα προχωρήσει το μπόλιασμα των νεραντζιών σε λεμονιές, έτσι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η συντήρηση και εγκατάσταση νέου αστικού πρασίνου και δενδροστοιχιών στην πόλη, η συντήρηση και προστασία των αλσών Αγ. Τριάδας και Ανάληψης και των Πλαταιών είναι πολύ σοβαρό θέμα και χρειάζεται να χαραχθεί μια στρατηγική από τη νέα δημοτική αρχή, αξιοποιώντας τους επιστήμονες και τους φορείς τους. Σε αντίθεση με τις αποσπασματικές ενέργειες που κυριαρχούν σήμερα.

Προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρχει μόνιμο προσωπικό στην υπηρεσία πρασίνου και επαρκή χρηματοδότηση. Να μην γίνονται αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως γίνεται σήμερα με το κλάδεμα υψηλών δένδρων, τα μπολιάσματα -όταν χρειάζονται κ.ο.κ.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Δελτίο ενημέρωσης. Το μέλος της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα Θοδωρής Παναγιωτόπουλος συμμετέχει στην 14η Διεθνή Μπριγάδα Αλληλεγγύης στην ΚΟΥΒΑ








 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Το μέλος της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα  Θοδωρής Παναγιωτόπουλος συμμετέχει στην 14η Διεθνή Μπριγάδα  Αλληλεγγύης στην ΚΟΥΒΑ



Η ελληνική αποστολή των 10 ατόμων που συντονίζει ο πολιτιστικός σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» αναχώρησε  για την Κούβα στις 20-22 Απρίλη και συμμετέχει στην 14η Διεθνή Μπριγάδα Πρωτομαγιάς Στην Μπριγάδα συμμετέχει το μέλος της κίνησης μας Θοδωρής Παναγιωτόπουλος.
Η Κούβα στα μάτια πολλών, ακόμη και σήμερα, παραμένει ένα μεγάλο παράδοξο. Πώς κατάφερε μια τόσο μικρή και φτωχή χώρα που γνώρισε για χιλιάδες χρόνια το χειρότερο πρόσωπο της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού, αποκομμένη στη μέση του Ατλαντικού και τόσο κοντά στην Αμερικανική υπερδύναμη, να κερδίσει την ανεξαρτησία της και να καθορίσει τις τύχες του λαού της; Ακόμα περισσότερο, πως κατάφερε να εξελίξει την επαναστατική διαδικασία και να διατηρήσει τη δική της πορεία προς το σοσιαλισμό, ακόμα και όταν τη δεκαετία του 1990 γύρω της κατέρρεε ο κόσμος;   Και ακόμα παραπέρα, πώς γίνεται μια τόσο μικρής παραγωγικής και στρατιωτικής ισχύος χώρα να καταφέρνει να παίξει σημαίνοντα ρόλο με στρατιωτική ή ανθρωπιστική βοήθεια σχεδόν σε όποιο απελευθερωτικό κίνημα αναπτύχθηκε ανά τον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια (Αλγερία, Ανγκόλα, Βολιβία, Κολομβία, Περού, Νικαράγουα, Ουρουγουάη, Παλαιστίνη κ.α.);
Η Κούβα εμπνέει μέχρι σήμερα, 60 χρόνια μετά την επανάσταση, γιατί κατάφερε να αποδείξει καταρχάς ότι η Επανάσταση γίνεται, ακόμη και αν πρόκειται για μια φτωχή χώρα που δεν την ευνοούν οι λεγόμενες «αντικειμενικές συνθήκες». Ο λαός μπορεί να πάρει τις τύχες του στα χέρια του! Όσον αφορά στις ίδιες τις «Μπριγάδες», πραγματοποιούνται στην Κούβα από το 1973 και ο φορέας οργάνωσής τους είναι το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP). Επιδιώκουν να ενισχύσουν το κίνημα αλληλεγγύης για την Κούβα, καθώς και την αλληλεγγύη του κουβανικού λαού με τους λαούς όλου του κόσμου. Συστατικό στοιχείο των μπριγάδων είναι η προσφορά εθελοντικής εργασία από τους διεθνείς που συμμετέχουν σε αυτές, καθώς και οι περιηγήσεις και η γνωριμία τους με το ζωντανό παρελθόν και παρόν της χώρας. Η σημασία της εθελοντικής εργασίας στην σοσιαλιστική Κούβα θεμελιώθηκε από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης. Ένας από τους βασικούς εκφραστές της ήταν ο ίδιος ο Che Guevara που τη θεωρούσε αναντικατάστατο οικονομικό, ιδεολογικό και ηθικό στοιχείο της διαδικασίας του επαναστατικού μετασχηματισμού.

Η μπριγάδα θα διεξαχθεί στις επαρχίες Αβάνα, Αρτεμίσα, Βίγια Κλάρα και Σάνκτι Σπίριτους όπου οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν εθελοντική εργασία, θα επισκεφθούν σημεία ιστορικού, οικονομικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, θα παρακολουθήσουν διαλέξεις σχετικά με την σημερινή κατάσταση στη χώρα και θα ανταλλάξουν απόψεις με οργανώσεις της κουβανικής κοινωνίας.


Βύρωνας 22 Απριλίου 2019